Ryba po cygańsku z pieczarkami: przepis na aromatyczne danie z ryby i grzybów

Ryba po cygańsku z pieczarkami to aromatyczne danie, które powstało z połączenia soczystego fileta rybnego z aromatycznymi pieczarkami. Pieczarki dodają dania wyjątkowego smaku, który doskonale komponuje się z delikatnością ryby. To proste i pyszne danie może być idealnym wyborem na obiad dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania sosu
  2. Dodajemy pokrojonego pora i dusimy wszystko razem.
  3. Dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy przez kilka minut.
  4. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wodę, ocet, cukier, paprykę oraz pokrojone ogórki konserwowe i gotujemy sos przez kilka minut.
  5. Odstawiamy sos, aby ostygł.
  6. Następnie przygotowujemy rybę
  7. Panierujemy rybę w mące pszennej typu 450.
  8. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy rybę z obu stron na złoto.
  9. Usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  10. Dodajemy pokrojone ogórki do sosu i mieszamy.
  11. Podział sosu na dwie części, jedną część przekładamy do naczynia pod do przechowywania ryby.
  12. Układamy rybę na warzywach w naczyniu, a następnie przykrywamy warzywami całość.
  13. Naczynie z rybą i sosem schładzamy w lodówce przez 2 dni przed podaniem.
  14. Po schłodzeniu danie można podać na zimno lub odgrzać w piekarniku przed podaniem.
  15. Smacznego!
Ryba po cygańsku z pieczarkami: przepis na aromatyczne danie z ryby i grzybów

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ryba po cygańsku z pieczarkami: przepis na aromatyczne danie z ryby i grzybów, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up