Roladki z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami

Roladki z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami to wykwintne i smaczne danie, które świetnie sprawdzi się jako przekąska na przyjęciach lub romantyczna kolacja. Szynka parmeńska nadaje daniu wyjątkowego aromatu, a suszone pomidory dodają intensywnego smaku. Proste w przygotowaniu, te roladki z pewnością zachwycą wszystkich smakoszy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Smażymy cebulę pokrojoną w kostkę na patelni z odrobiną oleju.
  2. Dodajemy posiekany czosnek.
  3. Kroimy polędwiczki na plastry i spłaszczamy je delikatnie.
  4. Przyprawiamy mięso solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką.
  5. Przygotowujemy farsz z odciśniętego szpinaku, sera fety, suszonych pomidorów, posiekanych papryczek chili, czosnku z cebuli i przyprawami.
  6. Układamy plastry boczku na płaskiej powierzchni i kładziemy na nich farsz.
  7. Zwijamy polędwiczki z farszem w rulony, a następnie owijamy je boczkiem.
  8. Umieszczamy roladki w lodówce na minimum 2 godziny.
  9. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  10. Wyjmujemy polędwiczki z lodówki, odkładamy folię aluminiową i wkładamy roladki do piekarnika.
  11. Pieczemy je najpierw przez 15 minut w 200 stopniach, a następnie przestawiamy na opcję pieczenia w 180 stopniach na dodatkowe 15 minut.
  12. Po upieczeniu pozostawiamy polędwiczki do odpoczynku przez 5-7 minut.
  13. Wyjmujemy i podajemy gotowe roladki z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami
Roladki z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Roladki z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up