Roladki z kurczaka wypełnione mięsem mielonym
Roladki z kurczaka wypełnione mięsem mielonym to aromatyczne danie, które zaskakuje oryginalnym połączeniem smaków. Soczyste i delikatne mięso kurczaka jest idealnie doprawione, a dodatek pikantnego mięsa mielonego nadaje potrawie wyjątkowego charakteru. Idealne danie zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje.
Składniki
Przygotowanie
- Wytrzeć 6 ćwiartek z kurczaka z kości.
- Przygotować mieszankę przypraw (1 łyżka soli, łyżeczka majeranku, łyżeczka pieprzu, łyżeczka papryki czerwonej) i posypać nią ćwiartki z kurczaka z obu stron.
- Przygotować farsz: wymieszać 400 g mięsa mielonego (np
- Nałożyć farsz na ćwiartki z kurczaka, zwinąć je i układać w naczyniu żaroodpornym.
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Przykryć udka i piec przez około 60 minut.
- Ostatnie 15 minut pieczenia zdjąć przykrycie, aby udka się zarumieniły.
- Oprószyć udka odrobiną oleju i piec kolejne 15 minut bez termoobiegu.
- Sprawdzać udka podczas pieczenia, skracając czas, jeśli są mniejsze.
- Podsumowanie:
- Udka faszerować farszem z mięsa mielonego, pieczarek i przypraw.
- Piec udka w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około godzinę.
- Pozostawić udka na ostatnie 15 minut pieczenia bez przykrycia, aby się zarumieniły.
- Smarować udka odrobiną oleju przed końcem pieczenia.
- Skrócić czas pieczenia, jeśli udka są mniejsze.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Roladki z kurczaka wypełnione mięsem mielonym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również