Roladki z karkówki w sosie własnym

Roladki z karkówki to prosty i aromatyczny przepis, który zachwyci miłośników tradycyjnych smaków. Soczyste plastry mięsa zawinięte w bocznik i zapieczone w pysznym sosie własnym, to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy lubią połączenie intensywnych smaków z lekkością dania. Gotowe roladki świetnie komponują się z dodatkiem ziemniaków lub kaszy oraz świeżą sałatką.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozbij karkówkę dookoła z obu stron.
  2. Rozsmaruj musztardę miodową na karkówce.
  3. Na karkówce ułóż plastry boczku surowego wędzonego, kiszonego ogórka, suszonego pomidora, sera i cebuli.
  4. Posyp wszystko świeżo mielonym pieprzem.
  5. Zwijaj kotlety, lekko je uciskając, aby uzyskać roladki.
  6. Opcjonalnie zwilż dłonie, aby łatwiej się je zwijało.
  7. Obtocz każdą roladkę w mące i delikatnie uformuj, dociskając.
  8. Rozgrzej olej i obsmaż roladki z każdej strony przez około 2 minuty, aż będą złociste i dobrze przyrumienione.
  9. Przełóż obsmażone roladki do rondelka.
  10. Dodaj do rondelka wodę, włoszczyznę, kilka pieczarek, rozmaryn (opcjonalnie) oraz sól i pieprz.
  11. Gotuj roladki przez 30-40 minut, aż będą miękkie i dobrze przzyprawione.
  12. Podawaj roladki z karkówki w sosie własnym
Roladki z karkówki w sosie własnym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Roladki z karkówki w sosie własnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up