Rolada z mięsa mielonego z ogórkiem kiszonym

Rolada z mięsa mielonego z ogórkiem kiszonym to prosty w wykonaniu, a jednocześnie smaczny i sycący przepis, który sprawdzi się zarówno na obiad, jak i w formie przekąski na imprezie lub spotkaniu ze znajomymi. Mięso mielone jest mieszane z przyprawami, bułką tarta i jajkiem, a następnie rozwałkowane i nadziane kawałkami ogórka kiszonego. Całość jest zwijana, pieczona i podawana z ulubionymi dodatkami. Prosta w wykonaniu danie, które z pewnością zasmakuje wielu smakoszom.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić cebulę i ogórki kiszone w kostkę.
  2. Pokroić boczek surowy wędzony w kostkę.
  3. Wrzucić boczek i cebulę na suchą patelnię i podsmażać.
  4. Bułkę pokruszyć na kawałki i zalać mlekiem.
  5. W misce wymieszać mięso mielone wieprzowe z solą, pieprzem, papryką w proszku, czosnkiem, pietruszką i suszoną cebulą.
  6. Dodać namoczoną bułkę do mięsa i dokładnie wymieszać.
  7. Rozpłaszczyć mięso i posmarować musztardą.
  8. Na mięsie ułożyć cebulę z boczkiem i kawałki ogórków kiszonych.
  9. Zwinąć mięso w rulon i obtoczyć w mące.
  10. Podsmażyć zrazy z obu stron.
  11. Wlać bulion mięsny i dodać pietruszkę, dusić przez około 40 minut.
  12. W miseczce wymieszać śmietankę 30%, wodę i mąkę.
  13. Wyjąć zrazy i wlać mieszankę śmietanki z mąką, gotować chwilę.
  14. Po zdjęciu z tłuszczu, ponownie dodać zrazy i gotować krótko.
  15. Zrazy są gotowe do podania.
Rolada z mięsa mielonego z ogórkiem kiszonym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Rolada z mięsa mielonego z ogórkiem kiszonym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up