Rolada biszkoptowa z masą makową z puszki

Rolada biszkoptowa z masą makową z puszki to prosty i smaczny deser, który z pewnością zachwyci wszystkich miłośników maku. Biszkopt jest puszysty, a masa makowa nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu. Przygotowanie tego dania jest szybkie i łatwe, co sprawia, że jest idealne na różne okazje, od rodzinnych spotkań po przyjęcia ze znajomymi. Smacznego!

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu jasnego:
  2. Wbij 4 jajka w temperaturze pokojowej do miski.
  3. Miksuj przez 15 sekund.
  4. Dodaj 100 g cukru i miksuj przez 10 minut.
  5. Stopniowo przesiej 65 g pszennej mąki i delikatnie wymieszaj.
  6. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
  8. Po upieczeniu, pozostaw ciasto przez 5 minut przy otwartych drzwiczkach.
  9. Przełóż ciasto na ściereczkę, delikatnie odklej papier i zroluj ciasto w rulon.
  10. Przygotowanie biszkoptu ciemnego kakaowego:
  11. Wlej 4 żółtka do miski i miksuj przez 15 sekund.
  12. Przesiej 10 g kakao i delikatnie wymieszaj, następnie miksuj kilka minut.
  13. W innej misce ubij 4 białka, dodaj 80 g cukru i miksuj przez 10 minut.
  14. Po ubiciu białek, dodaj żółtka z kakao i delikatnie wymieszaj.
  15. Stopniowo przesiej 60 g mąki do masy.
  16. Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 38 cm x 27 cm.
  17. Piecz w 180 stopniach przez 14 minut.
  18. Po upieczeniu, pozostaw ciasto przez 5 minut w piekarniku.
  19. Przełóż ciasto na ściereczkę, odklej papier i zawiń je delikatnie w rulon.
Rolada biszkoptowa z masą makową z puszki

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Rolada biszkoptowa z masą makową z puszki, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up