Risotto z pieczarkami i warzywami

Risotto z pieczarkami i warzywami to aromatyczna i sycąca potrawa, która idealnie komponuje się z lekką sałatką. Soczyste pieczarki i kolorowe warzywa nadają temu danie bogaty smak i teksturę, a idealnie ugotowany ryż sprawia, że każdy kęs jest po prostu rozkoszą dla podniebienia. Ten przepis to doskonały pomysł na obiad lub kolację, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Drobno posiekaj obraną cebulę
  2. Pokrój umyte i oczyszczone pieczarki w półplasterki.
  3. Rozgrzej olej na dużej patelni i zeszklij posiekaną cebulkę.
  4. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż wszystko przez około 5 minut.
  5. Dopraw wszystko solą i pieprzem.
  6. Wsyp surowy ryż do patelni i podsmaż go przez kilkanaście sekund, często mieszając.
  7. Stopniowo wlewaj po 1 chochli gorącego bulionu, dodając kolejne porcje po wchłonięciu całego płynu przez ryż, cały czas mieszając.
  8. Gotuj ryż przez około 20 minut, aż będzie miękki.
  9. W razie potrzeby dopraw risotto solą i pieprzem.
  10. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj starty parmezan lub grana padano i wszystko wymieszaj.
  11. Danie gotowe podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Risotto z pieczarkami i warzywami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Risotto z pieczarkami i warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up