Risotto z pieczarkami i warzywami
Risotto z pieczarkami i warzywami to aromatyczna i sycąca potrawa, która idealnie komponuje się z lekką sałatką. Soczyste pieczarki i kolorowe warzywa nadają temu danie bogaty smak i teksturę, a idealnie ugotowany ryż sprawia, że każdy kęs jest po prostu rozkoszą dla podniebienia. Ten przepis to doskonały pomysł na obiad lub kolację, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
Składniki
Przygotowanie
- Drobno posiekaj obraną cebulę
- Pokrój umyte i oczyszczone pieczarki w półplasterki.
- Rozgrzej olej na dużej patelni i zeszklij posiekaną cebulkę.
- Dodaj pokrojone pieczarki i smaż wszystko przez około 5 minut.
- Dopraw wszystko solą i pieprzem.
- Wsyp surowy ryż do patelni i podsmaż go przez kilkanaście sekund, często mieszając.
- Stopniowo wlewaj po 1 chochli gorącego bulionu, dodając kolejne porcje po wchłonięciu całego płynu przez ryż, cały czas mieszając.
- Gotuj ryż przez około 20 minut, aż będzie miękki.
- W razie potrzeby dopraw risotto solą i pieprzem.
- Zdejmij patelnię z ognia, dodaj starty parmezan lub grana padano i wszystko wymieszaj.
- Danie gotowe podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Risotto z pieczarkami i warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również