Risotto z kurczakiem i warzywami

Risotto z kurczakiem i warzywami to aromatyczne i sycące danie, które zachwyca połączeniem kremowego ryżu, soczystego kurczaka i kolorowych warzyw. Przygotowane na bazie bulionu oraz dodatku sera parmezan, idealnie nadaje się na obiad lub romantyczną kolację. Proste w wykonaniu, jednak bogate w smaku, to danie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wstępnie przygotuj składniki: kurczaka (pokrojonego na kawałki), warzywa (np
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż kurczaka aż będzie lekko zrumieniony
  3. Dodaj na patelnię cebulę i czosnek, smaż aż będą miękkie i szkliste.
  4. Dodaj warzywa i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
  5. Wrzuć ryż na patelnię i smaż przez chwilę, aż ziarna staną się szkliste.
  6. Zalej wszystko białym winem i gotuj, aż wino się wchłonie.
  7. Stopniowo dodawaj bulion warzywny do ryżu, mieszając cały czas i gotuj, aż ryż będzie miękki i risotto będzie gęste.
  8. Na końcu dodaj kurczaka, śmietanę, masło i przyprawy
  9. Podawaj posypane świeżymi ziołami i parmezanem
Risotto z kurczakiem i warzywami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Risotto z kurczakiem i warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up