Kruche ciasto z jabłkami i serem: przepis na pyszny i aromatyczny deser

Kruche ciasto z jabłkami i serem to pyszny deser, który zachwyci wszystkich miłośników słodkich smakołyków. Połączenie chrupiącego kruchego ciasta, soczystych kawałków jabłek i delikatnego sera tworzy wyjątkową kompozycję smakową. To idealna propozycja na spotkanie z rodziną czy przyjęcie ze znajomymi. Doskonałe połączenie słodyczy i delikatności z aromatem świeżych jabłek sprawi, że to ciasto z pewnością stanie się ulubionym deserem wszystkich, którzy go spróbują.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  2. Zetrzyj mocno schłodzone masło na grubych oczkach na mąkę i delikatnie wymieszaj.
  3. Dodaj żółtka i wyrabiaj ciasto, aż uzyskasz gładką kulkę
  4. Owij każdą część ciasta w folię spożywczą i umieść w zamrażarce na godzinę.
  5. Obierz i pokrój jabłka w mniejsze kawałki, a następnie ugotuj je z cukrem waniliowym i cynamonem na małym ogniu.
  6. Po ugotowaniu jabłek, odstaw je do ostygnięcia.
  7. Przygotuj formę do pieczenia wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  8. Wyjmij jedną część ciasta z zamrażarki i zetrzyj ją na grubych oczkach do równomiernego rozłożenia w formie.
  9. Podpiecz spód ciasta w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 7-10 minut.
  10. W osobnej misce ubij białka z solą, dodaj cukier i ubij do sztywnej piany
  11. Wyłóż podpieczony spód jabłkami, a następnie na wierzchu równomiernie rozłóż pianę z białek.
  12. Zetrzyj drugą część ciasta na grubych oczkach i posyp nim wierzch szarlotki.
  13. Włóż szarlotkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35-50 minut (temp
  14. Po upieczeniu, poczekaj aż szarlotka wystygnie, a następnie posyp ją cukrem pudrem.
  15. Podawaj szarlotkę z lodami i truskawkami, ewentualnie podgrzaną w mikrofali na ciepło
Kruche ciasto z jabłkami i serem: przepis na pyszny i aromatyczny deser

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kruche ciasto z jabłkami i serem: przepis na pyszny i aromatyczny deser, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up