Delikatne ciasto marchewkowe: idealne dla osób na diecie odchudzającej

Delikatne ciasto marchewkowe to doskonała propozycja dla osób na diecie odchudzającej. Pełne marchewki i przypraw korzennych, to nie tylko zdrowa, ale również smaczna alternatywa dla tradycyjnych ciast. Ich delikatna konsystencja i lekkość sprawiają, że można je zjeść bez wyrzutów sumienia. Doskonałe na co dzień czy też na specjalne okazje.

Składniki

Przygotowanie

  1. W jednej misce ubij jaja razem z cukrem, aromatem pomarańczowym i olejem roślinnym.
  2. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon
  3. Następnie dodaj startą marchewkę i posiekane orzechy włoskie do ciasta
  4. Przelej ciasto do foremki o wymiarach 25x25 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  6. W międzyczasie, przygotuj krem: w drugiej misce wymieszaj serek śmietankowy, jaja, cukier, kwaśną śmietanę i aromat pomarańczowy.
  7. Gdy ciasto jest upieczone i ostudzone, wyjmij je z foremki i pokrój na kawałki.
  8. Na każdy kawałek ciasta nałóż przygotowany krem z serka śmietankowego.
  9. Dodatkowo możesz udekorować wierzch ciasta orzechami włoskimi.
  10. Podawaj ciasto z mascarpone posypane cukrem pudrem i polane śmietanką
  11. Jeśli w przepisie są jakieś dodatkowe szczegóły lub składniki, warto je uwzględnić podczas przygotowywania dania.
Delikatne ciasto marchewkowe: idealne dla osób na diecie odchudzającej

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Delikatne ciasto marchewkowe: idealne dla osób na diecie odchudzającej, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up