Pulpety z indyka z warzywami

Pulpety z indyka z warzywami to pyszne i zdrowe danie, które doskonale sprawdzi się na obiad. Miękkie i soczyste pulpeciki z mięsa indyka podawane są w aromatycznym sosie warzywnym z dodatkiem kolorowych warzyw. To prosty przepis, który zadowoli całą rodzinę i sprawi, że posiłek będzie smakowity i zdrowy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj wywar z suszonej włoszczyzny, dodając posiekany koperek i łodygi koperku.
  2. Przekładaj mięso z indyka do miski i delikatnie rozdrabniaj.
  3. Dodaj jajo i namożoną oraz zmieloną kajzerkę do mięsa.
  4. Dodaj czosnek, sól, pieprz, biały pieprz, kardamon, cynamon oraz posiekaną natkę pietruszki.
  5. Wymieszaj składniki, a następnie dodaj świeżą natkę pietruszki.
  6. Naolej deskę i dłonie, aby uformować pulpety większe niż orzechy włoskie.
  7. Ugotuj pulpety w aromatycznym wywarze z włoszczyzny i koperku przez 10-12 minut.
  8. Zagęść bulion słodką śmietanką wymieszaną z mąką, dodaj ocet spirytusowy, sól, pieprz i majeranek.
  9. Dodaj kostki zmrożonego masła do sosu koperkowego.
  10. Na koniec dodaj świeży koper i podgrzewaj przez 2 minuty.
  11. Podawaj pulpety z dowolną dodatkową przekąską lub dodatkiem, jak pieczywo, ryż lub warzywa.
  12. Gotowe pulpety podawaj z sosem koperkowym.
  13. Smacznego!
Pulpety z indyka z warzywami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pulpety z indyka z warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up