Pulpety w sosie grzybowym z suszonych grzybów

Pulpety w sosie grzybowym z suszonych grzybów to aromatyczne i sycące danie, które idealnie komponuje się z kaszą jęczmienną lub ziemniakami. Miękkie pulpety przygotowane z mielonego mięsa wieprzowego, skropione pysznym sosem na bazie wywaru z suszonych grzybów, przynoszą do stołu niepowtarzalny smak i zapach. To propozycja zarówno na niedzielny obiad, jak i na świąteczny stół.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wstawić suszone grzyby do większej miski i zalać je wrzątkiem, pozostawić na 15 minut.
  2. Po namoczeniu przepłukać grzyby pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nieczystości.
  3. Przenieść grzyby do garnka, dodać liście laurowe i zalać gorącą wodą tak, aby delikatnie je przykryć.
  4. Gotować grzyby przez około pół godziny, aż staną się miękkie.
  5. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na klarowanym maśle aż do złotego koloru.
  6. Dodać pół łyżki mąki pszennej do cebuli i podsmażać razem stopniowo dodając wywar z grzybów.
  7. Dodać liście laurowe, szczyptę cząbru i gotować sos.
  8. Zmiksować pozostałe grzyby na gładką masę.
  9. Dodać zmiksowane grzyby do sosu i doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
  10. Opcjonalnie dodać śmietanę do sosu.
  11. Doprowadzić sos do wrzenia i gotowe!
  12. Ogólnie sos jest gotowy, aby podać go z pulpetami lub innym daniem.
Pulpety w sosie grzybowym z suszonych grzybów

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pulpety w sosie grzybowym z suszonych grzybów, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up