Ptysie serowe z nadzieniem feta - przepis

Ptysie serowe z nadzieniem feta to pyszna i nietypowa przekąska, która zachwyci każdego wielbiciela serowych smaków. Delikatne i puszyste ptysie wypełnione kremowym i pikantnym feta będą doskonałą propozycją na przyjęcia i spotkania ze znajomymi. Spróbuj tego prostego przepisu i rozkoszuj się wyjątkowym smakiem serowych ptysiów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wsypać do garnka wodę i mleko, dodać masło, zagotować.
  2. Dodać stopniowo mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, mieszając intensywnie.
  3. Zagotować mieszaninę, zmniejszyć ogień, dodać mąkę i szybko wymieszać.
  4. Parzyć ciasto przez minutę, następnie przestudzić.
  5. Dodać mąkę ziemniaczaną, sól, suszony tymianek, wymieszać.
  6. Dodawać jajka po jednym, dokładnie wyrobić ciasto.
  7. Przestudzić ciasto, dodać porwany ser pleśniowy, delikatnie wymieszać.
  8. Przełożyć masę do cukierniczego worka, formować ptysie na blasze.
  9. Piec ptysie w temperaturze 200°C przez 20-25 minut.
  10. Po wyjęciu z pieca, ostudzić ptysie przed nadziewaniem.
  11. Można posypać ptysie gruboziarnistą solą przed podaniem.
  12. Można nadziać ptysie serem pleśniowym, listkiem bazylii, suszonymi pomidorami itp.
  13. Podawać ptysie na zimno.
Ptysie serowe z nadzieniem feta - przepis

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ptysie serowe z nadzieniem feta - przepis, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up