Ptasie mleczko z galaretką na biszkopcie

Ptasie mleczko z galaretką na biszkopcie to deser, który zachwyca nie tylko wyglądem, ale również smakiem. Wzbogacony chrupiącym biszkoptem, kremowym ptasim mleczkiem i delikatną galaretką, ten przepis jest idealny na uroczyste okazje lub jako słodka niespodzianka dla bliskich. Oryginalny w smaku i prezentacji, ten deser z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj galaretkę:
  2. Wlej 250 ml wrzącej wody do naczynia.
  3. Dodaj 2 galaretki truskawkowe i intensywnie wymieszaj aż do rozpuszczenia żelatyny.
  4. Odstaw do wystudzenia.
  5. Przygotuj formę do pianek:
  6. Na dnie formy ułóż herbatniki.
  7. Przygotuj truskawki:
  8. Umyj i osusz truskawki, następnie pokrój je na drobne kawałki.
  9. Przygotuj piankę:
  10. W dużej misce wlej 500 ml schłodzonego zagęszczonego mleka.
  11. Dodaj 1-2 łyżki cukru pudru (wg uznania).
  12. Ubij mikserem zimne mleko przez 1-2 minuty, aż potroi objętość i stanie się gęste.
  13. Stopniowo wlewaj wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę, kontynuując ubijanie, aż uzyskasz jednolitą piankę.
  14. Dodaj pokrojone truskawki i delikatnie wymieszaj.
  15. Wyłóż piankę do formy:
  16. Szybko wyłóż masę do przygotowanej formy, równomiernie rozprowadź i wyrównaj powierzchnię.
  17. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
  18. Dekoracja wierzchu:
  19. Przygotuj galaretkę truskawkową według instrukcji na opakowaniu.
  20. Po lekkim zgęstnieniu wylej na piankę i dodaj plasterki truskawek.
  21. Schładzanie i podanie:
  22. Wstaw deser do lodówki na 2-3 godziny, aż stężeje.
  23. Gdy ptasie mleczko jest gotowe, pokrój je na kawałki i podawaj.
  24. Deser można dodatkowo udekorować poleconą galaretką.
  25. Smacznego!
Ptasie mleczko z galaretką na biszkopcie

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ptasie mleczko z galaretką na biszkopcie, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up