Ptasie Mleczko z dodatkiem Śmietany i Galaretki

Ptasie mleczko z dodatkiem śmietany i galaretki to doskonały deser, który zachwyci nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Kombinacja delikatnej konsystencji pianki z dodatkiem kremowej śmietany i kolorowej galaretki sprawia, że danie to nie tylko smakuje wyjątkowo, ale również pięknie prezentuje się na talerzu. To szybki i prosty przepis, który z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich gościach.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj galaretkę: Wlej 250 ml wrzącej wody do naczynia, wsyp 2 galaretki truskawkowe i intensywnie wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści
  2. Przygotuj formę do pianek: Na dnie formy ułóż herbatniki.
  3. Przygotuj truskawki: Ummy i osusz truskawki, pokrój je na drobne kawałki.
  4. Przygotuj piankę: Do wysokiego naczynia wlej 500 ml zimnego zagęszczonego mleka
  5. Dodaj galaretkę do pianki: Stopniowo wlewaj wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę do ubitego mleka i razem ubijaj, aż powstanie jednolita pianka.
  6. Dodaj truskawki: Wmieszaj pokrojone truskawki do pianki.
  7. Włóż masę do formy: Wyłóż przygotowaną masę równomiernie do formy, wyrównaj powierzchnię
  8. Dekoruj wierzch: Jeśli chcesz, udekoruj wierzch deseru truskawkową galaretką
  9. Odstaw do schłodzenia: Wstaw deser na 2-3 godziny do lodówki, aż ptasie mleczko całkowicie stężeje.
  10. Podawanie: Po schłodzeniu możesz kroić deser na porcje i podać
Ptasie Mleczko z dodatkiem Śmietany i Galaretki

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ptasie Mleczko z dodatkiem Śmietany i Galaretki, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up