Kociołek węgierski z ogniska: przepis step by step
Kociołek węgierski z ogniska to tradycyjne danie, które doskonale sprawdzi się podczas pikniku czy biwaku. Aby przygotować ten smaczny posiłek, wystarczy odpowiednio przygotować warzywa, mięso i przyprawy, a następnie gotować je razem na ognisku. Dzięki krokom zawartym w tym przepisie kociołek węgierski z ogniska będzie aromatyczny i pełen smaku.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj odpowiednie przybory do gotowania na ognisku (kociołek, patelnia, drewno lub węgiel).
- Oczyszcz kociołek i patelnię, jeśli są brudne.
- Przygotuj składniki: mięso (np
- Odstaw przyprawy na bok, aby uzyskać szybki dostęp do nich podczas gotowania.
- Gotowanie na ognisku:
- Rozpal ognisko, aby uzyskać odpowiednią temperaturę.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i czosnek na oliwie.
- Dodaj mięso pokrojone na kawałki i podsmaż, aż zrobi się rumiane.
- Wrzuć do kociołka podsmażone mięso z cebulą i czosnkiem.
- Dodaj pokrojoną paprykę i pomidory.
- Posyp wszystko papryką w proszku, solą i pieprzem.
- Gotuj na ognisku przez około godzinę, mieszając od czasu do czasu, aż potrawa się zagotuje i składniki się połączą.
- Podanie:
- Gdy potrawa jest gotowa, zdejmij z ogniska kociołek.
- Przełóż danie do miseczki lub talerza.
- Jeśli chcesz, udekoruj potrawę świeżą pietruszką.
- Podawaj gorące, najlepiej ze świeżym chlebem lub ryżem.
- Uwaga: Pamiętaj o zachowaniu ostrożności podczas gotowania na ognisku, aby uniknąć poparzeń oraz dbaj o ochronę środowiska sprzątaj po sobie.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kociołek węgierski z ogniska: przepis step by step, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również