Żurek śląski z ziemniakami - tradycyjny przepis z regionu Śląska
Tradycyjny przepis na żurek śląski z ziemniakami to popularne danie kuchni śląskiej. Przygotowany na bazie zakwasu żytniego, dodaje mu charakterystycznego kwaśnego smaku. Zupa podawana z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, kiełbasą i jajkiem gotowanym na twardo, idealnie wpisuje się w tradycję regionalną. Ich połączenie tworzy aromatyczną potrawę, która cieszy się popularnością nie tylko wśród mieszkańców Śląska, ale także wielu miłośników kuchni polskiej.
Składniki
Przygotowanie
- W garnku zagotowuję wodę (2,5 litra).
- Dodaję wędzone żeberka i grzyby suszone.
- Wrzucam liście laurowe, ziele angielskie, czosnek oraz warzywa: cebulę, marchewki, seler, pora, pietruszkę.
- Gotuję wywar przez godzinę.
- Dodaję surowe kiełbaski i pokrojone ziemniaki.
- Podsmażam na patelni wędzonki.
- Dodaję cebulę i mieszam.
- Podsmażam wędzonki.
- Dodaję suszony lubczyk i majeranek.
- Wlewam zakwas żytni i dodaję świeżo starty czarny pieprz.
- Gotuję zupę jeszcze przez około 10 minut po ponownym zagotowaniu.
- Odstawiam żur do ostygnięcia, a następnie podgrzewam go delikatnie.
- Serwowanie:
- Wyjmuję kości z żeberek.
- Przekrawam kiełbasę na mniejsze kawałki.
- Podaję żur z jajkiem, żeberkami, kiełbasą i wędzonkami.
- Można też serwować ugotowane jajko osobno.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Żurek śląski z ziemniakami - tradycyjny przepis z regionu Śląska, możesz odwiedzić kategorię Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również