Przepis: Oponki drożdżowe z serem
Oponki drożdżowe z serem to pyszne i puszyste bułeczki, które świetnie sprawdzą się na śniadanie lub jako słodka przekąska. Ich delikatny smak i aromatyczny zapach będzie doskonałym dodatkiem do porannej kawy lub herbaty. Przygotowanie oponków drożdżowych z serem jest łatwe i szybkie, dlatego warto spróbować tego przepisu w domowym zaciszu.
Składniki
Przygotowanie
- W dużej misce umieść kostkę twarogu, 4 łyżki gęstej śmietany, 2 żółtka, 5 łyżek cukru i 1 łyżkę cukru waniliowego
- Stopniowo przesiej 1,5 szklanki mąki do masy twarogowej i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj 1,5 łyżeczki sody, 1 łyżkę octu i dokładnie wymieszaj łyżką.
- Następnie wyrabiaj ciasto ręcznie aż do momentu, gdy mąka zostanie wchłonięta i ciasto stanie się jednolite.
- Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj je nadal, dodając mąki jeśli jest za lepkie.
- Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj każdą na grubość około 1 cm.
- Wykałaj foremką lub szklanką kółka z ciasta i wytnij mniejsze kółka w środku.
- Powtórz proces z pozostałym ciastem, formując oponki.
- Rozgrzej tłuszcz do temperatury około 175 stopni C.
- Smaż oponki na złoty kolor przez około minutę z każdej strony.
- Po usmażeniu oponki odsącz na ręczniku papierowym.
- Opcjonalnie polukrować lub posypać cukrem pudrem.
- Gotowe oponki serwuj i smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Przepis: Oponki drożdżowe z serem, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również