Omlet na słodko: przepis na pyszne i szybkie danie śniadaniowe
Omlet na słodko to pyszny i szybki pomysł na zdrowe danie śniadaniowe. Jajka ubijamy z mlekiem, dodajemy odrobinę cukru i szczyptę soli. Następnie smażymy omlet na patelni do zarumienienia z obu stron. Możemy posypać go owocami, syropem klonowym lub dżemem. Proste, a zarazem smaczne rozwiązanie na początek dnia.
Składniki
Przygotowanie
- Oddziel białka od żółtek trzech jajek.
- Ubij białka na sztywno, dodając szczyptę soli (jeśli zapomniałeś, dodaj soli po dodaniu cukru).
- Dodaj 1 łyżkę cukru do ubitych białek i kontynuuj ubijanie przez 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści.
- Dodaj żółtka do masy białkowej i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Do masy dodaj 2 łyżki mąki pszennej typu 450-500, dodając ją etapami i delikatnie mieszając każdorazowo.
- Rozgrzej patelnię o średnicy 28 cm z 1 łyżką masła lub 1-2 łyżkami oleju.
- Wlej ciasto na rozgrzaną patelnię, delikatnie wyrównaj masę.
- Przykryj patelnię i smaż omlet na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut.
- Po 3 minutach sprawdź spód omletu delikatnie podważając go łopatką.
- Jeśli skórka jest bardzo spieczona, zmniejsz ogień lub wyłącz go całkowicie i pozostaw omlet na podgrzanej patelni pod przykryciem jeszcze 2 minuty.
- Po 5 minutach delikatnie złoż omlet na pół i podpierz go przez kolejne 4-5 minut (odwracając go w połowie).
- Gotowego omleta zdejmij z patelni i podawaj na talerzu.
- Omlet najlepiej smakuje od razu, gdyż jest najlepszy, gdy jest ciepły
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Omlet na słodko: przepis na pyszne i szybkie danie śniadaniowe, możesz odwiedzić kategorię Śniadania.
Dodaj komentarz
Zalecamy również