Omlet na słodko: przepis na pyszne i szybkie danie śniadaniowe

Omlet na słodko to pyszny i szybki pomysł na zdrowe danie śniadaniowe. Jajka ubijamy z mlekiem, dodajemy odrobinę cukru i szczyptę soli. Następnie smażymy omlet na patelni do zarumienienia z obu stron. Możemy posypać go owocami, syropem klonowym lub dżemem. Proste, a zarazem smaczne rozwiązanie na początek dnia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oddziel białka od żółtek trzech jajek.
  2. Ubij białka na sztywno, dodając szczyptę soli (jeśli zapomniałeś, dodaj soli po dodaniu cukru).
  3. Dodaj 1 łyżkę cukru do ubitych białek i kontynuuj ubijanie przez 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści.
  4. Dodaj żółtka do masy białkowej i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  5. Do masy dodaj 2 łyżki mąki pszennej typu 450-500, dodając ją etapami i delikatnie mieszając każdorazowo.
  6. Rozgrzej patelnię o średnicy 28 cm z 1 łyżką masła lub 1-2 łyżkami oleju.
  7. Wlej ciasto na rozgrzaną patelnię, delikatnie wyrównaj masę.
  8. Przykryj patelnię i smaż omlet na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut.
  9. Po 3 minutach sprawdź spód omletu delikatnie podważając go łopatką.
  10. Jeśli skórka jest bardzo spieczona, zmniejsz ogień lub wyłącz go całkowicie i pozostaw omlet na podgrzanej patelni pod przykryciem jeszcze 2 minuty.
  11. Po 5 minutach delikatnie złoż omlet na pół i podpierz go przez kolejne 4-5 minut (odwracając go w połowie).
  12. Gotowego omleta zdejmij z patelni i podawaj na talerzu.
  13. Omlet najlepiej smakuje od razu, gdyż jest najlepszy, gdy jest ciepły
Omlet na słodko: przepis na pyszne i szybkie danie śniadaniowe

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Omlet na słodko: przepis na pyszne i szybkie danie śniadaniowe, możesz odwiedzić kategorię Śniadania.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up