Przepis na chrupiące ogórki marynowane z dodatkiem miodu

Chrapiące ogórki marynowane z dodatkiem miodu to doskonały sposób na przygotowanie pysznego dodatku do kanapek, sałatek czy dań mięsnych. Słodko-kwaskowate smaki doskonale się ze sobą komponują, a dodatek miodu nadaje ogórkom delikatny słodki posmak. Proste w wykonaniu, świetne na zimę!

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie słoików: umyj i osusz słoiki oraz nakrętki.
  2. Do każdego słoika włóż po około 3 kawałki chrzanu, 3 ząbki czosnku (ewentualnie przekrojony na połówki duży czosnek) i 1 kwiatek kopru
  3. Włóż ogórki do słoików zacznij wkładając je pionowo, a jeśli górna część nie wejdzie pionowo, połóż je bokiem
  4. Na wierzch każdego słoika połóż po 2-3 kawałki czosnku i chrzanu.
  5. Przygotowanie zalewy: zagotuj 3 litry wody z dodatkiem 6 łyżek soli
  6. Zalej gorącą zalewą ogórki w słoikach, mocno zakręć słoiki
  7. Pozostaw ogórki na 3-4 dni w ciepłym pomieszczeniu, a następnie przenieś je do piwnicy lub spiżarni.
  8. Gotowe ogórki zalejone w słoikach z zalewą można przechowywać i cieszyć się ich smakiem.
  9. Dodatkowe informacje:
  10. Proporcje zalewy to 2 łyżki soli na 1 litr wody.
  11. Autorka wskazuje, że z 3 litrów wody i 6 łyżek soli można zalewać około 8 słoików.
  12. Autorka zalewa ogórki gorącą zalewą, ale można też użyć zimnej zalewy.
Przepis na chrupiące ogórki marynowane z dodatkiem miodu

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Przepis na chrupiące ogórki marynowane z dodatkiem miodu, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up