Królik w aromatycznym sosie: przepis
Królik w aromatycznym sosie to pyszne danie, które zachwyci miłośników tradycyjnej kuchni. Miękkie mięso królika, podane z pikantnym sosem ziołowym, idealnie komponuje się z dodatkiem pieczonego ziemniaka i kolorowych warzyw. To danie sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i podczas specjalnych okazji. Aromatyczny sos nadaje mu niezwykłego smaku, który zachwyci podniebienia każdego smakosza.
Składniki
Przygotowanie
- Zebrać wszystkie potrzebne składniki, takie jak królik, warzywa, przyprawy itp.
- Oczyszczamy królika i kroimy go na porcje.
- Przygotowujemy warzywa, takie jak cebulę, marchewkę, seler i czosnek, kroimy je drobno.
- Przygotowujemy przyprawy, takie jak sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawy do mięs.
- Przygotowujemy bulion lub wywar warzywny.
- Gotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy olej lub masło.
- Smażymy kawałki królika z obu stron na złoty kolor.
- Dodajemy pokrojone warzywa i smażymy przez kilka minut, aż będą miękkie.
- Oprószamy wszystko przyprawami i dokładnie mieszamy.
- Zalewamy całość bulionem lub wywarem warzywnym.
- Dusimy królika w sosie na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
- Podajemy danie na talerzu, polewając je sosem i dekorując świeżymi ziołami.
- Podawanie:
- Podajemy królika w sosie na talerzach.
- Możemy podać jako dodatek pieczywo, ziemniaki lub kaszę.
- Danie można udekorować listkami świeżej pietruszki lub kolendry.
- Podajemy ciepłe, jako danie główne.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Królik w aromatycznym sosie: przepis, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również