Golonka z kociołka żeliwnego: Tradycyjny przepis na pyszne danie z pieczeni wieprzowej
Przepis na golonkę z kociołka żeliwnego to tradycyjne danie z pieczeni wieprzowej, które cechuje się soczystym mięsem i aromatycznymi przyprawami. Ta klasyczna potrawa wymaga długiego gotowania, ale efekt końcowy wart jest poświęconego czasu. Idealna na spotkania rodzinne i przyjęcia ze znajomymi.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania golonki z kociołka żeliwnego.
- Umieść żeliwny kociołek na palniku i rozgrzej go.
- W międzyczasie, oczyść golonkę i dokładnie ją osusz.
- Pokrój cebulę, marchewkę i seler.
- Wkładamy golonkę do gorącego kociołka i obsmażamy z każdej strony, aż będzie miała złoty kolor.
- Dodaj pokrojoną cebulę, marchewkę, seler oraz przyprawy do kociołka.
- Podlej golonkę bulionem lub wodą, tak aby przykryć ją w całości.
- Dusimy golonkę na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
- Sprawdź, czy golonka jest gotowa, a następnie wyjmij ją z kociołka.
- Podawaj golonkę z kociołka żeliwnego na gorąco, np
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Golonka z kociołka żeliwnego: Tradycyjny przepis na pyszne danie z pieczeni wieprzowej, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również