Drożdżówki z rabarbarem: pyszny przepis na słodkie i kwaśne bułeczki z dodatkiem świeżego rabarbaru
Drożdżówki z rabarbarem to idealna kombinacja słodyczy i kwasowości. Świeży rabarbar dodaje świeżości i lekko kwaśnego smaku, który doskonale komponuje się z delikatnym, drożdżowym ciastem. To doskonała propozycja na letnie śniadanie lub popołudniową przekąskę dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Rozczyn:
- Rozkruszyć 50 g świeżych drożdży do miski.
- Dodać 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i wlać 250 ml letniego mleka.
- Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.
- Ciasto:
- W dużej misce wsypać 80 g cukru.
- Dodać 2 całe jajka w temperaturze pokojowej.
- Wsypać 500 g mąki pszennej, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn.
- Wyrabiać składniki ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
- Stopniowo wlewać roztopione i przestudzone masło (100 g) i wyrabiać przez około 10 minut.
- Odstawić ciasto do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
- Kruszonka:
- W misce zagnieść 60 g masła, 50 g cukru i 100 g mąki pszennej, aby powstała kruszonka.
- Schłodzić kruszonkę w lodówce.
- Przygotowanie rabarbaru:
- Pokroić 250 g rabarbaru w kostkę.
- Dodać łyżkę cukru, wymieszać i odstawić.
- Formowanie i pieczenie drożdżówek:
- Po wyrośnięciu ciasta, podzielić je na 12 części.
- Formować ciasto w kule i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- W środku każdej drożdżówki układać rabarbar i posypać kruszonką.
- Brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem.
- Odstawić na 10 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
- Piec drożdżówki około 16-18 minut bez termoobiegu.
- Podanie:
- Gotowe drożdżówki można podawać i cieszyć się ich smakiem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Drożdżówki z rabarbarem: pyszny przepis na słodkie i kwaśne bułeczki z dodatkiem świeżego rabarbaru, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również