Chleb żytni na drożdzach - przepis

Chleb żytni na drożdzach to prosty i smaczny przepis na domowy chleb, który zachwyca aromatem i chrupiącą skórką. Dzięki zastosowaniu mąki żytniej, chleb ma intensywny smak i jest bogaty w błonnik. Jest idealny na śniadanie lub jako dodatek do dań głównych.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu:
  2. Do miski kruszymy 40 g świeżych drożdży.
  3. Zalewamy je 200 ml ciepłej wody (30-35°C).
  4. Dodajemy 2 łyżeczki mąki pszennej, 1 łyżeczkę cukru i mieszamy wszystko do rozpuszczenia drożdży.
  5. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  6. Po 15 minutach dodajemy do zaczynu:
  7. 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750),
  8. 200 g mąki żytniej (typ 2000),
  9. 2 płaskie łyżeczki soli,
  10. 100 g otrębów, musli lub pestek słonecznika,
  11. 1 łyżkę oleju,
  12. 300 ml ciepłej wody.
  13. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
  14. Następnie wyrabiamy ciasto:
  15. Przerzucamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy je przez około 15-20 minut, możemy także użyć robota planetarnego.
  16. Jeśli ciasto się klei, możemy podsypać mąką.
  17. Formowanie chleba:
  18. Formujemy ciasto w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, pozostawiamy na 1,5 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  19. Po tym czasie jeszcze raz zagniatamy ciasto.
  20. Przygotowanie do pieczenia:
  21. Smarujemy keksówkę olejem rzepakowym.
  22. Rozkładamy ciasto w keksówce, smarujemy wodą i posypujemy otrębami, słonecznikiem lub musli.
  23. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15-30 minut do podwojenia objętości.
  24. Pieczenie chleba:
  25. Blaszkę z chlebem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (380°F) z naczyniem z gorącą wodą.
  26. Pieczemy z górnym i dolnym grzałką przez 30 minut.
  27. Po 30 minutach wyjmujemy chleb z blaszki i pieczemy jeszcze 10 minut bez blaszki, aby chleb się ładnie przypiekł.
  28. Po upieczeniu chleb można wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia przed krojeniem
Chleb żytni na drożdzach - przepis

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Chleb żytni na drożdzach - przepis, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up