Brownie z kakao: prosty przepis na pyszne ciasto czekoladowe

Brownie z kakao to pyszne i proste w wykonaniu ciasto czekoladowe, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Ten przepis jest idealny dla osób, które lubią szybkie i łatwe do przygotowania desery. Brownie ma intensywny smak kakao oraz wilgotną konsystencję, która rozpływa się w ustach. To doskonała propozycja zarówno na domową herbatę, jak i na przyjęcia czy spotkania z przyjaciółmi.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  2. W dużej misce pokrój kostkami 1 szklankę lub 226 gramów masła, które następnie roztopisz.
  3. Dodaj 3/4 szklanki lub 75 gramów kakao przetworzonego, możesz przesiać je, aby uniknąć grudek.
  4. Dodaj 2 szklanki lub 400 gramów cukru.
  5. Dodaj 1 łyżeczkę ekspresu rozpuszczalnego, aby wzmocnić smak czekolady.
  6. Ubijaj mieszankę cukru, masła, kakao i ekspresu, aby uzyskać gładką masę, co pozwoli uzyskać charakterystyczną spaloną górę ciasta.
  7. Dodaj 3 duże jajka o temperaturze pokojowej i 1 łyżkę ekstraktu z wanilii oraz 1 łyżeczkę soli.
  8. Kontynuuj ubijanie, aż cukier się rozpuści i uzyskasz gładką masę.
  9. Dodaj 270 gramów posiekanej czekolady (możesz zachować nieco do posypania wierzchu).
  10. Dodaj 1 szklankę mąki pszennej i delikatnie wymieszaj, unikając nadmiernego mieszania.
  11. Włóż papier do pieczenia do formy i wylej ciasto.
  12. Możesz posypać wierzch resztą posiekanej czekolady i płatkami soli morskiej.
  13. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut.
  14. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
  15. Po wystudzeniu pokrój na kawałki i podawaj.
  16. Gotowe brownie z kakao jest gotowe do podania i degustacji
Brownie z kakao: prosty przepis na pyszne ciasto czekoladowe

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Brownie z kakao: prosty przepis na pyszne ciasto czekoladowe, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up