Biszkopt bez mąki ziemniaczanej - prosty przepis

Biszkopt bez mąki ziemniaczanej to prosty przepis na delikatne i puszyste ciasto idealne do wielu deserów. Zamiast mąki ziemniaczanej używa się tylko mąki pszennej, jajek, cukru i proszku do pieczenia. Ciasto jest lekkie, puszyste i doskonale sprawdza się jako baza do różnego rodzaju tortów i ciast.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
  2. Oddziel białka od 5 jajek.
  3. Dodaj szczyptę soli do białek i ubij na sztywno.
  4. Stopniowo dodawaj 5 łyżek cukru, kontynuując ubijanie aż cukier będzie niewyczuwalny.
  5. Dodawaj po jednym żółtku, ciągle mieszając.
  6. Przesiej 5 łyżek mąki pszennej tortowej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia do miski.
  7. Dodawaj mąkę i proszek do pieczenia porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
  8. Wyłóż blaszkę (o wymiarach 40x26 cm) papierem do pieczenia.
  9. Przelej ciasto do przygotowanej formy i rozprowadź równomiernie.
  10. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut lub do momentu, aż patyczek wsadzony do środka wyjdzie suchy.
  11. Po upieczeniu, wyjmij biszkopt z piekarnika i sprawdź, czy jest gotowy.
  12. Odstaw biszkopt do wystygnięcia.
  13. Gotowy biszkopt jest puszysty, mięciutki i wysoki (około 3 cm), idealny do wykorzystania jako jeden blat lub przekrojenia na pół.
Biszkopt bez mąki ziemniaczanej - prosty przepis

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Biszkopt bez mąki ziemniaczanej - prosty przepis, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up