Baranek wielkanocny z foremki

Przepis na baranka wielkanocnego z foremki jest prosty i efektowny. Ciasto drożdżowe w kształcie baranka jest delikatne i puszyste, idealne na świąteczny stół. Dodatkowo można udekorować go lukrem albo kolorowymi posypkami. To doskonały przepis na świąteczne śniadanie lub deser.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przed rozpoczęciem przygotowania, należy dokładnie nasmarować obie połówki foremek masłem i posypać je mąką.
  2. Następnie należy połączyć 1 szklankę mąki pszennej, niepełną szklankę mąki ziemniaczanej i 1 i ½ łyżeczkę proszku do pieczenia, mieszając razem, aby nie było grudek.
  3. W osobnej misce ucieramy 170 g miękkiego masła z 1 szklanką cukru przez 5-7 minut.
  4. Dodajemy 250 g sera mascarpone do masy masła i cukru i kontynuujemy ucieranie, aż wszystko się dobrze połączy.
  5. Następnie dodajemy odrobinę aromatu waniliowego i po jednym dodajemy 4 jajka, każde dokładnie ucierając.
  6. Na koniec dodajemy wymieszaną wcześniej mieszankę mąki i dokładnie mieszamy całość.
  7. Gotowe ciasto napełniamy foremki, prawie do samej góry, by sprawdzić, ile ciasta wypłynie z foremek.
  8. Wstawiamy foremki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 40 minut na najniższym poziomie piekarnika, z grzałką górną i dolną (bez termoobiegu).
  9. Po upieczeniu zostawiamy foremki z ciastem do przestudzenia na 15-20 minut, by uniknąć uszkodzenia ciasta.
  10. Następnie rozpinamy klipsy i delikatnie wyjmujemy ciasto z foremek.
  11. Podsumowanie:
  12. Ciasto na babkę z dodatkiem mascarpone wyjdzie przepyszne i dzięki mascarpone nie straszne mu będzie nawet lekkie przesuszenie.
  13. Po wystudzeniu baranka można polać czekoladą, aby dłużej zachował świeżość i smak.
Baranek wielkanocny z foremki

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Baranek wielkanocny z foremki, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up