Baranek wielkanocny z foremki
Przepis na baranka wielkanocnego z foremki jest prosty i efektowny. Ciasto drożdżowe w kształcie baranka jest delikatne i puszyste, idealne na świąteczny stół. Dodatkowo można udekorować go lukrem albo kolorowymi posypkami. To doskonały przepis na świąteczne śniadanie lub deser.
Składniki
Przygotowanie
- Przed rozpoczęciem przygotowania, należy dokładnie nasmarować obie połówki foremek masłem i posypać je mąką.
- Następnie należy połączyć 1 szklankę mąki pszennej, niepełną szklankę mąki ziemniaczanej i 1 i ½ łyżeczkę proszku do pieczenia, mieszając razem, aby nie było grudek.
- W osobnej misce ucieramy 170 g miękkiego masła z 1 szklanką cukru przez 5-7 minut.
- Dodajemy 250 g sera mascarpone do masy masła i cukru i kontynuujemy ucieranie, aż wszystko się dobrze połączy.
- Następnie dodajemy odrobinę aromatu waniliowego i po jednym dodajemy 4 jajka, każde dokładnie ucierając.
- Na koniec dodajemy wymieszaną wcześniej mieszankę mąki i dokładnie mieszamy całość.
- Gotowe ciasto napełniamy foremki, prawie do samej góry, by sprawdzić, ile ciasta wypłynie z foremek.
- Wstawiamy foremki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 40 minut na najniższym poziomie piekarnika, z grzałką górną i dolną (bez termoobiegu).
- Po upieczeniu zostawiamy foremki z ciastem do przestudzenia na 15-20 minut, by uniknąć uszkodzenia ciasta.
- Następnie rozpinamy klipsy i delikatnie wyjmujemy ciasto z foremek.
- Podsumowanie:
- Ciasto na babkę z dodatkiem mascarpone wyjdzie przepyszne i dzięki mascarpone nie straszne mu będzie nawet lekkie przesuszenie.
- Po wystudzeniu baranka można polać czekoladą, aby dłużej zachował świeżość i smak.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Baranek wielkanocny z foremki, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również