Ciasto bananowe z olejem i kakao

Ciasto bananowe z olejem i kakao to pyszna i wilgotna wypieczona przekąska, idealna na popołudniową herbatę czy deser. Z bananami w roli głównej i dodatkiem kakao ma intensywny smak, a dodatek oleju sprawia, że jest bardzo puszyste. To prosty i szybki przepis, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom bananowych smakołyków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsiusza.
  2. Przygotuj keksówkę o wymiarach 26x12x7 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. Oczyść trzy dojrzałe banany, usuwając czarne końcówki.
  4. Odkrój połowę pierwszego banana i pokrój go na nieduże kawałki.
  5. Umieść pokrojone banany w misce i rozgnieć je widelcem, tworząc gęstą papkę.
  6. Dodaj do miski 200g przesianej mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  7. Następnie dodaj 90g cukru, 16g cukru wanilinowego, 2 jajka, 75g roztopionego masła, szczyptę soli i 1 łyżkę miodu.
  8. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  9. Przełóż ciasto do przygotowanej keksówki.
  10. Wstaw keksówkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60 minut, do momentu aż ciasto będzie upieczone (możesz sprawdzić patyczkiem).
  11. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
  12. Posyp ciasto cukrem pudrem.
  13. Gotowe ciasto bananowe możesz podawać na ciepło lub po ostygnięciu.
  14. Smacznego!
Ciasto bananowe z olejem i kakao

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto bananowe z olejem i kakao, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up