Prosta marynata do polędwicy wieprzowej

Prosta marynata do polędwicy wieprzowej to idealny sposób na dodanie smaku i aromatu temu delikatnemu kawałkowi mięsa. Za pomocą prostych składników takich jak oliwa z oliwek, czosnek, zioła i sól, możemy szybko i łatwo przygotować wyjątkową marynatę, która podkreśli naturalny smak polędwicy. Po kilku godzinach marynowania mięso będzie soczyste, aromatyczne i gotowe do upieczenia lub smażenia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wyciągnij polędwicę wieprzową z woreczka, umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Usuń błonę z polędwicy.
  3. Przygotuj marynatę: w naczyniu wymieszaj 2 łyżki oleju, świeży czosnek, sól, pieprz, paprykę słodką lub wędzoną, rozmaryn, tymianek i estragon.
  4. Posyp jedną stronę polędwicy przyprawami, skrop olejem i wetrzyj.
  5. Powtórz to samo z drugą stroną polędwicy.
  6. Umieść polędwicę w naczyniu z marynatą, obtocz w niej mięso i odstaw do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
  7. Następnego dnia, wyjmij polędwicę z lodówki i rozgrzej patelnię grillową.
  8. Krojenie: Kroj polędwicę na plasterki o grubości około 1 cm, zaczynając od główki i krojąc pod delikatnym skosem.
  9. Rozgrzej patelnię grillową, posyp polędwicę odrobiną soli morskiej.
  10. Grillowanie: Na suchą patelnię grilluj polędwicę na dużym ogniu, obracając dopiero gdy będzie dużo dymu oraz dodaj odrobinę oleju.
  11. Po 3 minutach odwróć polędwicę, zmniejsz ogień, dodaj 1 łyżkę oleju na patelnię.
  12. Aby polędwica była dobrze w środku, dodaj odrobinę masła, przykryj i smaż na małym ogniu przez 1-2 minuty.
  13. Jeśli grillujesz, możesz zawinąć polędwicę w folię aluminiową i dodać masło z dodatkowymi przyprawami.
  14. Sprawdź, czy polędwica jest gotowa, powinna być soczysta w środku.
  15. Polędwica jest gotowa do podania
Prosta marynata do polędwicy wieprzowej

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Prosta marynata do polędwicy wieprzowej, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up