Pręga wołowa duszona w całości
Pręga wołowa duszona w całości to tradycyjne danie kuchni polskiej, charakteryzujące się intensywnym smakiem i aromatem mięsa duszonego w własnym sosie. Przygotowanie tego dania polega na duszeniu kawałków wołowiny w warzywach i przyprawach, aż stają się miękkie i soczyste. Pręga wołowa duszona w całości doskonale sprawdzi się jako główne danie podane z ziemniakami lub kaszą oraz surówką. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj składniki: pręgę wołową, łyżeczkę sody oczyszczonej, wodę, pieprz, cebulę, oliwę z oliwek, sól, czosnek, czarny pieprz, wędzoną paprykę, ocet balsamiczny, paprykę, musztardę, sok z cytryny.
- Oczyszczanie mięsa:
- Mięso dokładnie opłucz wodą.
- Wytrzyj mięso wilgotnymi ręcznikami papierowymi.
- Duszenie mięsa:
- W misce rozpuść sodę oczyszczoną w litrze wody.
- Umieść mięso w roztworze sody na 30 minut.
- Smażenie mięsa:
- Po 30 minutach, wyjmij mięso z roztworu sody i osusz je.
- Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek.
- Przełóż mięso na patelnię i smaż na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony.
- Przygotowanie marynaty:
- W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, sól, czarny pieprz, wędzoną paprykę, ocet balsamiczny, paprykę, musztardę, sok z cytryny.
- Duszenie mięsa w marynacie:
- Przełóż mięso do garnka lub naczynia żaroodpornego.
- Zalej mięso przygotowaną marynatą.
- Dusź mięso w marynacie w piekarniku lub na kuchence przez określony czas, aż osiągnie pożądaną konsystencję.
- Podawanie:
- Po duszeniu mięsa, wyjmij je z marynaty.
- Przygotuj dodatki i podawaj delikatną i soczystą pręgę wołową duszoną w całości.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pręga wołowa duszona w całości, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również