Ryż zapiekany z mięsem i warzywami

Ryż zapiekany z mięsem i warzywami to sycące i aromatyczne danie, które z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie. Soczyste mięso, chrupiące warzywa oraz puszysty ryż mieszają się w harmonijną całość, tworząc idealną kombinację smaków. Przygotowanie tego dania jest proste i nie wymaga wielu skomplikowanych składników, co czyni je doskonałym rozwiązaniem na obiad czy kolację dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużym garnku ugotuj ryż na sypko, używając 4 szklanek wody i odrobiny soli.
  2. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę na oliwie z oliwek.
  3. Dodaj pokrojoną marchew, seler, cukinię i pomidora
  4. Dodaj do warzyw starty ser, sól, pieprz i wymieszaj.
  5. Wymieszaj schłodzony ugotowany ryż z warzywami i serem.
  6. Wymieszaj jajka z śmietaną, solą i pieprzem.
  7. Wylej mieszankę jajeczną na przygotowany ryż z warzywami.
  8. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  9. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw danie do ostygnięcia przez chwilę.
  10. Podawaj danie z ulubioną sałatką lub sosem
Ryż zapiekany z mięsem i warzywami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ryż zapiekany z mięsem i warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up