Kurczak duszony z ziołami i warzywami
Kurczak duszony z ziołami i warzywami to proste i aromatyczne danie, które zachwyca bogatym smakiem i soczystym mięsem. Kurczak jest duszony razem z marchewką, porem, selerem i przyprawiony świeżymi ziołami takimi jak tymianek i rozmaryn. Efekt? Delikatne mięso idealnie wchłaniające intensywne aromaty warzyw i ziół, które roztapiają się w ustach. To danie doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C (392°F).
- Ułóż pokrojone ziemniaki w naczyniu żaroodpornym.
- Posyp ziemniaki solą, pieprzem, rozmarynem, papryką i polej odrobiną oleju.
- Włóż naczynie z ziemniakami do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35 minut.
- W międzyczasie przygotuj mięso: posolić i popieprz kurczaka, a następnie usmaż go na patelni na złoty kolor.
- Dodaj pokrojone papryki i smaż je razem z kurczakiem.
- Po usmażeniu połóż kurczaka i papryki na upieczonych ziemniakach.
- W misce ubij jajka, dodaj gęstą śmietanę, mąkę i starty ser
- Polej kurczaka i ziemniaki przygotowanym sosem jajecznym.
- Pokrój pomidory i ułóż je na wierzchu potrawy.
- Włóż potrawę z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 20 minut.
- W międzyczasie przygotuj sałatkę: wymieszaj rukolę, pokrojone ogórki, pomidorki koktajlowe, posiekaną czerwoną cebulę, pokrojone awokado, oliwki, sól, pieprz, sezam oraz oliwę z oliwek.
- Wyjmij potrawę z piekarnika i podawaj z przygotowaną sałatką.
- Posyp potrawę posiekaną pietruszką przed podaniem.
- Gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Kurczak duszony z ziołami i warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również