Policzki wieprzowe w sosie grzybowym

Policzki wieprzowe to smaczna i aromatyczna potrawa, która doskonale komponuje się z gęstym sosem grzybowym. Miękkie i soczyste policzki idealnie się duszą w aromatycznej mieszance grzybów, karmelizowanego cebuli i przypraw. To danie jest doskonałą propozycją dla miłośników mięsa wieprzowego oraz grzybów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obrane policzki wieprzowe oczyść ze zbędnych ścięgien i tłuszczu.
  2. Następnie przygotuj marynatę w misce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz posiekany czosnek.
  3. Policzki zanurz w marynacie, przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
  4. Rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju, obsmaż policzki z obu stron na złocisty kolor.
  5. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż ją razem z mięsem.
  6. Następnie dodaj pokrojone grzyby (możesz użyć suszonych, wcześniej namoczonych) i smaż przez kilka minut.
  7. Zalej wszystko bulionem lub wywarem warzywnym i gotuj na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
  8. Na koniec zagęść sos śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  9. Podawaj gorące, posypane świeżo siekanym koperkiem i podane na ulubioną dodatek (np
Policzki wieprzowe w sosie grzybowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Policzki wieprzowe w sosie grzybowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up