Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym to pyszne danie, które zachwyci miłośników mięsa wieprzowego. Polędwiczki są delikatne i aromatyczne, a sos koperkowy dodaje im świeżości i lekkości. To szybki i prosty przepis, który doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Oczyścić polędwicę z większych błon i pokroić na plastry.
- Doprawić plastry polędwicy z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i granulowanym czosnkiem.
- Smażyć polędwicę na patelni krótko z obu stron do zarumienienia mięso powinno być wciąż surowe w środku.
- Wyjąć polędwicę z patelni i odłożyć na talerz.
- Na tej samej patelni usmażyć posiekaną cebulę, startą marchewkę i czosnek.
- Wrócić na patelnię polędwicę.
- Zalać składniki wodą lub wywarem tak, by nie całkowicie zakrywało składników.
- Dodać listek laurowy i dusić składniki przez kilka minut.
- Wlać śmietankę do patelni.
- Zagęścić sos skrobią rozmieszaną ze śmietaną lub wodą.
- Dodać posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Dokładny przepis można znaleźć pod filmem lub na stronie internetowej autora.
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również