Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym to pyszne danie, które zachwyci miłośników mięsa wieprzowego. Polędwiczki są delikatne i aromatyczne, a sos koperkowy dodaje im świeżości i lekkości. To szybki i prosty przepis, który doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyścić polędwicę z większych błon i pokroić na plastry.
  2. Doprawić plastry polędwicy z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i granulowanym czosnkiem.
  3. Smażyć polędwicę na patelni krótko z obu stron do zarumienienia mięso powinno być wciąż surowe w środku.
  4. Wyjąć polędwicę z patelni i odłożyć na talerz.
  5. Na tej samej patelni usmażyć posiekaną cebulę, startą marchewkę i czosnek.
  6. Wrócić na patelnię polędwicę.
  7. Zalać składniki wodą lub wywarem tak, by nie całkowicie zakrywało składników.
  8. Dodać listek laurowy i dusić składniki przez kilka minut.
  9. Wlać śmietankę do patelni.
  10. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną ze śmietaną lub wodą.
  11. Dodać posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem do smaku.
  12. Dokładny przepis można znaleźć pod filmem lub na stronie internetowej autora.
  13. Smacznego!
Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up