Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to aromatyczne danie, które z pewnością zachwyci miłośników grzybów. Delikatne polędwiczki wieprzowe podsmażamy, a następnie dusimy w wyrazistym sosie z suszonych grzybów, cebuli, czosnku i śmietany. Danie świetnie komponuje się z kluskami śląskimi lub puree ziemniaczanym. Smakowita i sycąca propozycja na obiad dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić pieczarki na plastry.
- Pokroić polędwicę na medaliony o grubości pięciu centymetrów i przyprawić solą.
- Rozgrzać masło i olej na patelni, wrzucić pokrojone pieczarki.
- Dodać sól, pieprz i tymianek do pieczarek.
- Dodać czosnek po odparowaniu wody z grzybów i podsmażyć.
- Wlać śmietankę i dusić na małym ogniu aż się zredukuje.
- Doprawić do smaku.
- Rozgrzać masło z olejem na patelni, usmażyć medaliony z polędwicy.
- Przenieść mięso do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Degaścikę kończącą rumem wlać do patelni, dodać masło, cebulę i smażyć do zeszklenia.
- Dodać czosnek i wcześniej przygotowane grzyby, chwilę gotować.
- Podawać wg uznania.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również