Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to aromatyczne danie, które z pewnością zachwyci miłośników grzybów. Delikatne polędwiczki wieprzowe podsmażamy, a następnie dusimy w wyrazistym sosie z suszonych grzybów, cebuli, czosnku i śmietany. Danie świetnie komponuje się z kluskami śląskimi lub puree ziemniaczanym. Smakowita i sycąca propozycja na obiad dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić pieczarki na plastry.
  2. Pokroić polędwicę na medaliony o grubości pięciu centymetrów i przyprawić solą.
  3. Rozgrzać masło i olej na patelni, wrzucić pokrojone pieczarki.
  4. Dodać sól, pieprz i tymianek do pieczarek.
  5. Dodać czosnek po odparowaniu wody z grzybów i podsmażyć.
  6. Wlać śmietankę i dusić na małym ogniu aż się zredukuje.
  7. Doprawić do smaku.
  8. Rozgrzać masło z olejem na patelni, usmażyć medaliony z polędwicy.
  9. Przenieść mięso do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  10. Degaścikę kończącą rumem wlać do patelni, dodać masło, cebulę i smażyć do zeszklenia.
  11. Dodać czosnek i wcześniej przygotowane grzyby, chwilę gotować.
  12. Podawać wg uznania.
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up