Polędwiczki wieprzowe duszone w warzywach

Polędwiczki wieprzowe duszone w warzywach to aromatyczne danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również intensywnym aromatem. Miękkie, soczyste polędwiczki poddane duszeniu w wywarze warzywnym z dodatkiem świeżych ziół i przypraw, doskonale komponują się z kolorowymi warzywami, tworząc pyszny i pożywny obiad. Doskonałe rozwiązanie dla miłośników tradycyjnych polskich dań.

Składniki

Przygotowanie

  1. Usuń większe błonki z polędwicy wieprzowej i pokrój ją na grube plastry.
  2. Oprósz plastry mięsa solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  3. Smaż plastry polędwicy krótko na patelni mają być ścięte z wierzchu, ale surowe w środku.
  4. Odkładamy podsmażone mięso na bok.
  5. Na tej samej patelni smażymy pokrojone pora, cukinię i paprykę, doprawiając solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem.
  6. Dolewamy kilka łyżek wody i dusimy warzywa prawie do miękkości.
  7. Wrzucamy podsmażone wcześniej plastry mięsa do warzyw.
  8. Zalewamy wszystko wodą i dusimy przez kilka minut pamiętaj, że zbyt długie duszenie polędwiczek sprawi, że mięso będzie twarde i gumowate.
  9. Wlewamy śmietankę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i dusimy sos przez chwilę, aż zgęstnieje.
  10. Opcjonalnie dodajemy starty parmezan.
  11. Dokładny przepis można znaleźć pod filmem oraz na stronie internetowej autora.
Polędwiczki wieprzowe duszone w warzywach

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Polędwiczki wieprzowe duszone w warzywach, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up