Placuszki z piersią kurczaka z pieczarkami i papryką

Placuszki z piersią kurczaka z pieczarkami i papryką to przepis na pyszne i sycące danie, które świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Soczysta piersi z kurczaka, chrupiące pieczarki i kolorowa papryka tworzą harmonijną kombinację smaków i aromatów. Prosty w wykonaniu, ale efektowny w prezentacji - ten przepis z pewnością zachwyci Twoich gości!

Składniki

Przygotowanie

  1. Wymyć i osuszyć filety z kurczaka, a następnie drobno je posiekać.
  2. Pokroić pół słodkiej papryki w drobną kostkę.
  3. Zetrzeć ser żółty na tarce o dużych oczkach.
  4. Siekać drobno koper.
  5. W dużej misce połączyć posiekane mięso z kurczaka, pokrojoną papryką, startym serem, odsączoną kukurydzą oraz posiekanym koprem.
  6. Wbić jedno jajko do miski z mięsem.
  7. Dodać 1 dużą lub 2 małe łyżki majonezu, 1 kopiastą łyżeczkę musztardy, pół łyżeczki soli oraz pieprzu do smaku
  8. Wsypać 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej i ponownie wymieszać całość.
  9. Rozgrzać olej na patelni.
  10. Nabierać porcje masy mięsnej, formować kotlety i smażyć na patelni przez około 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
  11. Można początkowo smażyć pod przykryciem.
  12. Po usmażeniu, odsączyć kotlety na ręczniku papierowym.
  13. Podawać i cieszyć się smacznymi placuszkami z piersią kurczaka i pieczarkami
Placuszki z piersią kurczaka z pieczarkami i papryką

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Placuszki z piersią kurczaka z pieczarkami i papryką, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up