Placki ziemniaczane z serem żółtym

Placki ziemniaczane z serem żółtym to pyszna i sycąca potrawa, która zadowoli nawet największych smakoszy. Są chrupiące na zewnątrz, a miękkie i kremowe wewnątrz, dzięki dodatkowi sera żółtego. To tradycyjna i prosta w przygotowaniu przekąska, która świetnie sprawdzi się na obiad lub jako przekąska na imprezie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić niedużą cebulę w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  2. Drobno posiekać szczypiorek (alternatywnie można użyć koperku).
  3. Do ugotowanych ziemniaków dodać podsmażoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać.
  4. Rozgnieść masę ziemniaczaną widelcem lub praską, aby usunąć grudki.
  5. Dodać około pół szklanki kefiru do masy ziemniaczanej, dokładnie wymieszać.
  6. Doprawić masę solą i świeżo mielonym pieprzem, w razie potrzeby.
  7. Dodać 1 jajko do masy ziemniaczanej, dokładnie wymieszać.
  8. Smażenie placków:
  9. Rozgrzać tłuszcz na patelni.
  10. Formować placuszki z ciasta i smażyć na średnim ogniu przez około 4 minuty z każdej strony.
  11. Po zrumienieniu, wyłożyć placki na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  12. Kontynuować smażenie kolejnych placków, aż cała masa zostanie wykorzystana.
  13. Smacznego!
Placki ziemniaczane z serem żółtym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Placki ziemniaczane z serem żółtym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up