Placki ziemniaczane z mięsem mielonym

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym to tradycyjne danie kuchni polskiej, które skusi każdego smakosza. Proste w przygotowaniu, idealne na obiad lub kolację. Soczyste mięso mielone przełamuje chrupiącą skórkę placków, nadając im wyjątkowego smaku. Gotowe danie świetnie komponuje się z surówką lub sosem czosnkowym.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz ziemniaki i cebulę, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Odsącz nadmiar wody ze zetrzytych ziemniaków.
  3. W dużej misce połącz ziemniaki, cebulę, jajka, mąkę, sól i pieprz
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Na rozgrzany olej nakładaj porcje ciasta, formując placki i smaż z obu stron aż do zrumienienia.
  6. W innym garnku podsmaż mięso mielone z dodatkiem przypraw, jak sól, pieprz, czy zioła.
  7. Podawaj placki ziemniaczane polane podsmażonym mięsem mielonym
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Placki ziemniaczane z mięsem mielonym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up