Placki z cukinii na diecie dla osób z cukrzycą

Placki z cukinii to pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie czy lekką kolację dla osób z cukrzycą. Przepis ten jest prosty w wykonaniu, a dodatek cukinii sprawia, że potrawa jest lekka i nie obciąża organizmu. Zamiast tradycyjnej mąki, używamy mąki pełnoziarnistej, co dodatkowo wpływa pozytywnie na poziom cukru we krwi. Aromatyczne i chrupiące placki z cukinii z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom zdrowej kuchni.

Składniki

Przygotowanie

  1. Odcinam końcówki z dwóch cukinii i ścieram je na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodaję 1 łyżeczkę soli do startych cukinii, dokładnie mieszam i odstawiam na 10 minut, aby wypuściły sok.
  3. W międzyczasie, ścieram małą cebulę na tarce o drobnych oczkach.
  4. Odcedzam starte cukinie, aby pozbyć się nadmiaru soku i przekładam je z powrotem do miski.
  5. Dodaję startą cebulę, 100 g kaszy manny, 2 jajka, starty ząbek czosnku, posiekany koperek, pieprz oraz odrobinę pieprzu kajeńskiego
  6. Rozgrzewam olej na patelni.
  7. Na rozgrzany olej nakładam porcje ciasta, formując małe placuszki.
  8. Smażę placki na złoty kolor z obu stron.
  9. Wykładam usmażone placuszki na talerz i powtarzam czynność z resztą ciasta.
  10. Gotowe placki z cukinii są proste, szybkie w przygotowaniu i idealne na obiad czy kolację
Placki z cukinii na diecie dla osób z cukrzycą

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Placki z cukinii na diecie dla osób z cukrzycą, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up