Placki z cukinią i fetą

Placki z cukinią i fetą to pyszna i sycąca potrawa, będąca świetnym pomysłem na zdrowe i smaczne śniadanie lub lekki obiad. Połączenie chrupiącej cukinii z aromatyczną fetą tworzy doskonały duet smaków, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom warzyw, jak i serów. Danie jest łatwe w przygotowaniu i idealne dla osób poszukujących alternatywnych pomysłów na dania wegetariańskie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz cukinię i zetrzyj ją na grubych oczkach tarki
  2. Posiekaj cebulę i zetrzyj bułkę tartą na tarce.
  3. Dodaj do rozgniecionej sera feta, bułkę tartą, mąkę, jajko, posiekaną pietruszkę oraz przyprawy (sól i pieprz)
  4. Przygotuj sos jogurtowy: Wymieszaj jogurt naturalny z czosnkiem, drobno posiekanym szczypiorkiem, pietruszką, oregano oraz przyprawami (sól i pieprz)
  5. Rozgrzej patelnię z olejem.
  6. Formuj placki z masy cukiniowej i smaż z obu stron aż do zarumienienia.
  7. Podawaj placki z sosikiem jogurtowym
Placki z cukinią i fetą

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Placki z cukinią i fetą, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up