Placki na sodzie i zsiadłym mleku
Placki na sodzie i zsiadłym mleku to prosty i szybki przepis na wyjątkowo puszyste i delikatne placki. Dzięki połączeniu tych dwóch składników placki zyskują lekko kwaśny smak oraz puszystą konsystencję. Idealne na szybkie i smaczne śniadanie lub deser.
Składniki
Przygotowanie
- Wsypać do miski 2 szklanki mąki, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki sody, pół łyżeczki soli, 2 płaskie łyżki cukru.
- Dodać 2/3 szklanki kefiru, maślanki bądź zsiadłego mleka lekko podgrzanego, 1 małe jajko i 2 łyżki oleju.
- Delikatnie wymieszać składniki, a następnie zagnieść, dodając ewentualnie więcej mąki, jeśli ciasto jest zbyt kleiste.
- Zagniecione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut.
- Po 20 minutach ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm lub cieńsze.
- Wycinać szklanką lub wykrawaczką okrągłe racuchy.
- Rozgrzać olej na patelni i smażyć racuchy z obu stron na bardzo wolnym ogniu, aby dobrze się usmażyły w środku.
- Przed położeniem na patelnię lekko spłaszczyć każdy racuch dłońmi.
- Racuchy można również smażyć cieńsze, jeśli ciasto jest rozwałkowane odpowiednio cieńko.
- Podawać racuchy jako śniadaniowe danie, podane z ulubionymi dodatkami jak dżem, miód czy nutella
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Placki na sodzie i zsiadłym mleku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również