Placki na sodzie i zsiadłym mleku

Placki na sodzie i zsiadłym mleku to prosty i szybki przepis na wyjątkowo puszyste i delikatne placki. Dzięki połączeniu tych dwóch składników placki zyskują lekko kwaśny smak oraz puszystą konsystencję. Idealne na szybkie i smaczne śniadanie lub deser.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wsypać do miski 2 szklanki mąki, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki sody, pół łyżeczki soli, 2 płaskie łyżki cukru.
  2. Dodać 2/3 szklanki kefiru, maślanki bądź zsiadłego mleka lekko podgrzanego, 1 małe jajko i 2 łyżki oleju.
  3. Delikatnie wymieszać składniki, a następnie zagnieść, dodając ewentualnie więcej mąki, jeśli ciasto jest zbyt kleiste.
  4. Zagniecione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut.
  5. Po 20 minutach ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm lub cieńsze.
  6. Wycinać szklanką lub wykrawaczką okrągłe racuchy.
  7. Rozgrzać olej na patelni i smażyć racuchy z obu stron na bardzo wolnym ogniu, aby dobrze się usmażyły w środku.
  8. Przed położeniem na patelnię lekko spłaszczyć każdy racuch dłońmi.
  9. Racuchy można również smażyć cieńsze, jeśli ciasto jest rozwałkowane odpowiednio cieńko.
  10. Podawać racuchy jako śniadaniowe danie, podane z ulubionymi dodatkami jak dżem, miód czy nutella
Placki na sodzie i zsiadłym mleku

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Placki na sodzie i zsiadłym mleku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up