Placek japoński siostry Anastazji: sprawdzony przepis

Placek japoński siostry Anastazji to jedno z najpopularniejszych dań w jej kuchni. Przepis na ten specjał jest niezawodny i gwarantuje pyszny i puszysty placek, który zawsze się udaje. Polecam spróbować tego prostego, ale smacznego przepisu na pyszny placek japoński.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wymieszaj mak suchy z gorącym mlekiem i odstaw na 30 minut (jeśli mak jest mielony) lub zalej mak nie mielony większą ilością gorącego mleka i odstaw na 1 godzinę, a następnie zmiel mak i odcedź.
  2. Zmiksuj masło z cukrem pudrem, następnie dodaj po jednym żółtku, ucierając.
  3. Dodawaj po łyżce zmielony mak na zmianę z startymi jabłkami.
  4. Dodaj kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj.
  5. Ubij pozostałe białka na sztywno.
  6. Delikatnie wymieszaj ubite białka z masą makową.
  7. Dodaj namoczone rodzynki i posiekane orzechy, delikatnie wymieszaj.
  8. Przełóż masę do przygotowanej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piecz makowiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) lub 165 st.C (z termoobiegiem) przez 45-50 minut.
  10. Wyłącz piekarnik i pozostaw makowiec do całkowitego wystudzenia, najlepiej przez całą noc.
  11. Oddziel ostrym nożem boki makowca od blaszki i przełóż na deseczkę.
  12. Przygotuj polewę: rozpuść czekoladę wraz z masłem ostrożnie, a następnie polej nią wierzch makowca.
  13. Pozwól polewie zastygnąć, a następnie kroj i podawaj.
  14. Przechowuj makowiec w lodówce lub w chłodnym miejscu.
  15. Gotowe! Smacznego!
Placek japoński siostry Anastazji: sprawdzony przepis

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Placek japoński siostry Anastazji: sprawdzony przepis, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up