Placek japoński siostry Anastazji: sprawdzony przepis
Placek japoński siostry Anastazji to jedno z najpopularniejszych dań w jej kuchni. Przepis na ten specjał jest niezawodny i gwarantuje pyszny i puszysty placek, który zawsze się udaje. Polecam spróbować tego prostego, ale smacznego przepisu na pyszny placek japoński.
Składniki
Przygotowanie
- Wymieszaj mak suchy z gorącym mlekiem i odstaw na 30 minut (jeśli mak jest mielony) lub zalej mak nie mielony większą ilością gorącego mleka i odstaw na 1 godzinę, a następnie zmiel mak i odcedź.
- Zmiksuj masło z cukrem pudrem, następnie dodaj po jednym żółtku, ucierając.
- Dodawaj po łyżce zmielony mak na zmianę z startymi jabłkami.
- Dodaj kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj.
- Ubij pozostałe białka na sztywno.
- Delikatnie wymieszaj ubite białka z masą makową.
- Dodaj namoczone rodzynki i posiekane orzechy, delikatnie wymieszaj.
- Przełóż masę do przygotowanej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz makowiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) lub 165 st.C (z termoobiegiem) przez 45-50 minut.
- Wyłącz piekarnik i pozostaw makowiec do całkowitego wystudzenia, najlepiej przez całą noc.
- Oddziel ostrym nożem boki makowca od blaszki i przełóż na deseczkę.
- Przygotuj polewę: rozpuść czekoladę wraz z masłem ostrożnie, a następnie polej nią wierzch makowca.
- Pozwól polewie zastygnąć, a następnie kroj i podawaj.
- Przechowuj makowiec w lodówce lub w chłodnym miejscu.
- Gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Placek japoński siostry Anastazji: sprawdzony przepis, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również