Pizza z oscypkiem i żurawiną

Pizza z oscypkiem i żurawiną to pyszna kombinacja wyrazistego sera oscypek i lekko kwaśnej żurawiny, która doskonale komponuje się z chrupiącym spodem i aromatycznym sosem pomidorowym. Ta nietypowa kombinacja smaków sprawia, że ta pizza jest idealna na letni wieczór w gronie najbliższych.

Składniki

Przygotowanie

  1. W miseczce rozetrzeć drożdże świeże (14 g) z płaską łyżką cukru i odrobina soli.
  2. Dodać około 300 ml ciepłej wody do drożdży i wymieszać.
  3. Stopniowo dodawać 500 g mąki pszennej typu 550 lub 500, wyrabiając ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne.
  4. Dodać tłuszcz do ciasta i ponownie wyrabiać.
  5. Obsypać ciasto mąką i pozostawić do wyrośnięcia przez pół godziny w ciepłym miejscu.
  6. Po wyrośnięciu, wyrabiać ciasto ponownie, aby równomiernie rozłożyć pęcherzyki powietrza.
  7. Rozwałkować ciasto na placek, tworząc brzegi.
  8. Posmarować ciasto gęstą kwaśną śmietaną.
  9. Nałożyć pokrojone w plasterki cukinie, umyte i oczyszczone kurki, oraz groszek cukrowy.
  10. Posypać serem i listkami szałwii.
  11. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 220°C, aż pizza będzie rumiana z równomiernie wypieczonym ciastem.
  12. Podawać gorącą, udekorowaną dodatkową śmietaną lub oliwą.
  13. Następnie można podać i delektować się domową pizzą z oscypkiem i żurawiną.
Pizza z oscypkiem i żurawiną

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pizza z oscypkiem i żurawiną, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up