Pierś z kurczaka z kalafiorem
Pierś z kurczaka z kalafiorem to prosty i zdrowy przepis na smaczne danie. Soczyste kawałki kurczaka pieczone są razem z kalafiorem, który dodaje potrawie chrupiącej tekstury i bogactwa smaku. Dzięki temu danie jest pełne białka, witamin i minerałów, idealne na szybki i lekki obiad.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do około 200 stopni Celsjusza.
- Pokrój kalafior na różyczki.
- Oczyszcz kurczaka z ewentualnych resztek tłuszczu i pokrój na mniejsze kawałki.
- W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przyprawy oraz sok z cytryny.
- Polej marynatą pokrojone kawałki kurczaka i odstaw na około 15-30 minut.
- Na blasze do pieczenia ułóż różyczki kalafiora, a na nich marynowane kawałki kurczaka.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż kurczak będzie gotowy.
- Podawaj gorące, posypane świeżo siekaną natką pietruszki i ewentualnie dodatkowymi przyprawami.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pierś z kurczaka z kalafiorem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również