Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo musztardowym
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo musztardowym to danie, które zachwyca prostotą i wyjątkowym smakiem. Soczysta pierś z kurczaka podsmażana jest na patelni, a następnie duszona w aromatycznym sosie śmietanowo-musztardowym. Kremowa śmietana łączy się z ostrawą musztardą, tworząc wyjątkową kompozycję smakową. Danie doskonale komponuje się z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki lub makaron.
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój jedną dużą cebulę w grubą kostkę.
- Smaż cebulę na łyżce masła, dodaj 50 dag filetu z piersi kurczaka pokrojonego na większe kawałki.
- Szkli cebulę, dodaj sól i świeżo zmielony pieprz.
- Dodaj 200 g śmietanki 18% i dwie łyżki musztardy krymskiej, wymieszaj.
- Smaż kurczaka z cebulą aż się zarumieni.
- Zalej kurczaka sosem śmietanowo-musztardowym, podsmażaj przez 1-2 minuty.
- Przypraw szczyptą pietruszki.
- Mieszaj, dusząc przez kolejną minutę.
- Dopraw solą według własnego uznania.
- Posyp danie kolendrą przed podaniem.
- Gotowe! Podawaj danie z kaszą, ryżem lub puree ziemniaczanym
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo musztardowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również