Pierś z kurczaka w sosie porowym

Pierś z kurczaka w sosie porowym to aromatyczne i proste danie, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Soczysta i delikatna pierś z kurczaka podawana jest z gęstym sosem porowym, z dodatkiem świeżych ziół. To danie, które doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Odstaw piersi z kurczaka, sól i pieprz, oliwę z oliwek, cebulę, czosnek, por, bulion drobiowy, koncentrat pomidorowy, serek topiony oraz koperek.
  2. Oprósź piersi z kurczaka solą i pieprzem.
  3. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i obsmaż piersi z kurczaka z obu stron na złoty kolor.
  4. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż aż będą miękkie.
  5. Następnie dodaj pokrojonego pora oraz przypraw solą i pieprzem.
  6. Zalej wszystko bulionem drobiowym i dodaj koncentrat pomidorowy.
  7. Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut.
  8. Dodaj serek topiony, mieszaj aż się rozpuści.
  9. Na końcu dodaj posiekany koper i gotuj jeszcze około 5 minut.
  10. Podawaj od razu, można udekorować koperkiem.
Pierś z kurczaka w sosie porowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pierś z kurczaka w sosie porowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up