Przepis: Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym

Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym to szybki i prosty przepis na pyszne danie obiadowe. Soczysta pierś z kurczaka jest obtoczona w chrupiącym cieście naleśnikowym i smażona na patelni. Podawana z ulubionym sosem lub sałatką, idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyścić filety z kurczaka, pokroić na paski, delikatnie rozbijając je tłuczkiem do mięsa.
  2. Posypać mięso solą, pieprzem i papryką słodką z obu stron, umieścić w misce i wstawić do lodówki na 30 minut.
  3. W misce wymieszać 1 szklankę mąki, łyżeczkę ziół prowansalskich, pół łyżeczki granulowanego czosnku, pół łyżeczki majeranku, jedno jajko, pół szklanki mleka i 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, aż uzyskamy gęste, jednolite ciasto.
  4. Po 30 minutach wyjąć mięso z lodówki, obtoczyć każdy kawałek mięsa w cieście naleśnikowym.
  5. Rozgrzać olej, smażyć kąski mięsa na złoto-brązowy kolor z obu stron.
  6. Po usmażeniu wyjmować kąski mięsa łyżką cedzakową lub widelcem, odsączyć na ręczniku papierowym.
  7. Podawać soczyste kąski kurczaka w cieście naleśnikowym z ziemniaczkami z wody i surówką z czerwonej kapusty.
Przepis: Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Przepis: Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up