Przepis: Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym
Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym to szybki i prosty przepis na pyszne danie obiadowe. Soczysta pierś z kurczaka jest obtoczona w chrupiącym cieście naleśnikowym i smażona na patelni. Podawana z ulubionym sosem lub sałatką, idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Oczyścić filety z kurczaka, pokroić na paski, delikatnie rozbijając je tłuczkiem do mięsa.
- Posypać mięso solą, pieprzem i papryką słodką z obu stron, umieścić w misce i wstawić do lodówki na 30 minut.
- W misce wymieszać 1 szklankę mąki, łyżeczkę ziół prowansalskich, pół łyżeczki granulowanego czosnku, pół łyżeczki majeranku, jedno jajko, pół szklanki mleka i 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, aż uzyskamy gęste, jednolite ciasto.
- Po 30 minutach wyjąć mięso z lodówki, obtoczyć każdy kawałek mięsa w cieście naleśnikowym.
- Rozgrzać olej, smażyć kąski mięsa na złoto-brązowy kolor z obu stron.
- Po usmażeniu wyjmować kąski mięsa łyżką cedzakową lub widelcem, odsączyć na ręczniku papierowym.
- Podawać soczyste kąski kurczaka w cieście naleśnikowym z ziemniaczkami z wody i surówką z czerwonej kapusty.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Przepis: Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również