Pierś z kurczaka duszona na patelni
Pyszna i prosta w przygotowaniu pierś z kurczaka duszona na patelni to świetna propozycja dla miłośników klasycznych dań. Kurczak jest soczysty i aromatyczny, a dodatek ziół i przypraw nadaje mu wyjątkowego smaku. Dzięki szybkiemu i łatwemu przygotowaniu, danie doskonale sprawdza się na co dzień, a także podczas spotkań ze znajomymi.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu.
- Przygotuj filety z kurczaka, przyprawiając je solą i pieprzem z obu stron.
- Dodaj masło i olej na patelnię, a następnie wrzuć filety z kurczaka
- Dodaj przeciśnięty czosnek na patelnię, smaż chwilę, a następnie usuń kurczaka z patelni.
- Dodaj pokrojone cebule (cebulę i fioletową cebulę) na patelnię i smaż przez około 2 minuty.
- Posyp cebulę solą, dodaj mąkę i wymieszaj.
- Wlej śmietankę i wodę, dodaj sól, gałkę muszkatołową i posiekaną pietruszkę
- Wróć kurczaka na patelnię, przykryj i gotuj przez 10-12 minut.
- W międzyczasie, przygotuj ziemniaki, przyprawiając je solą, papryką, ziołami prowansalskimi, czosnkiem w proszku i olejem.
- Umieść ziemniaki na blasze i piecz w temperaturze 200°C/400°F przez 15-20 minut.
- Podawaj duszonego kurczaka z sosem i ziemniakami.
- Podziel się przepisem ze znajomymi i rodziną! Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pierś z kurczaka duszona na patelni, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również