Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym

Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym to eleganckie danie, które świetnie sprawdzi się na specjalne okazje. Soczysta pierś z kaczki zostaje delikatnie podsmażona i podana z aromatycznym sosem pomarańczowym, który dodaje potrawie wyjątkowego smaku i nuty świeżości. To połączenie mięsa z intensywnym sosem tworzy doskonałą równowagę smakową, która z pewnością zachwyci Twoich gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obranie skóry z piersi kaczki.
  2. Pokrojenie piersi kaczki na plastry lub filety.
  3. Przygotowanie marynaty lub przyprawy do mięsa.
  4. Składniki marynaty: pomarańcze, imbirek, czosnek, oliwa z oliwek, sól, pieprz.
  5. Namoczenie piersi kaczki w marynacie, aby mięso nabrało smaku.
  6. Smażenie piersi kaczki na patelni na złocisty kolor.
  7. Przygotowanie sosu pomarańczowego: sok z pomarańczy, skórka z pomarańczy, cukier, ocet balsamiczny, przyprawy.
  8. Duszenie mięsa w przygotowanym sosie pomarańczowym.
  9. Podanie piersi kaczki polanej sosem pomarańczowym.
Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Pierś z kaczki w sosie pomarańczowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up